Târgul meşterilor populari – Obârşa, 27.07.2014
Duminică, 27.07.2014, pe platoul din satul Obârşa – comuna Tomeşti – a avut loc cea de a XVII-a ediţie a Târgului meşterilor populari , eveniment de tradiţie care îşi propune să evidenţieze continuitatea unui obicei multimilenar – olăritul. Comuna Tomeşti este recunoscută în teritoriul GAL ca centru al meşteşugarilor, aici activând nu doar olari ci şi dogari sau alţi meşteri ai lemnului.
GAL „Ţara Zarandului” nu putea lipsi de la acest eveniment, folosind şi acest prilej pentru a le prezenta participanţilor la eveniment rezultatele activităţii desfăşurate de noi până la această dată, rezultate concretizate în contracte semnate cu o valoare de 1.780.518 € la care se adaugă o contribuţie privată de de 190.708 € pentru 23 de proiecte ce acoperă toată gama activităţilor din spaţiul rural: modernizarea fermelor, microintreprinderi, agroturism şi infrastructură rurală.
„Asaltul” la care a fost supus standul organizat de echipa noastră ne bucură şi ne obligă la şi mai multă implicare în toate evenimentele publice din teritoriul GAL. Fotografiile de mai jos ilustrează în mod evident acest interes al locuitorilor din teritoriul GAL pentru finanţări europene.
Ne-am bucurat în acest an de participarera unor oaspeţi de seamă: domnul Ilie FÂRTAT, primarul oraşului Horezu şi preşedinte al Asociaţiei localităţilor Centre de Ceramică – ArCC. Ne bucură să ştim că şi comuna Tomeşti, reprezentată de domnul Octavian TĂMAŞ, primarul comunei Tomeşti, face parte din această asociaţie care reuneşte reprezentanţi ai centrelor de ceramică din toate regiunile istorice ale României şi care îşi propune să susţină, într-un efort conjugat al membrilor acesteia, meşteşugul şi pe meşteşugari. Preşedintele ArCC a fost însoţit de preşedintele Grupului de Acţiune Locală „Microregiunea HOREZU)[1], domnul SĂVULESCU Ion Eugen.
Din discuţiile avute cu cei doi oaspeţi din HOREZU a reieşit interesul comun de a promova aceste meşteşuguri şi s-au conturat câteva idei de parteneriat între cele două GAL-uri.
Mulţumim şi pe această celor doi oaspeţi pentru deschiderea şi disponibilitatea de a ne împărtăşi din vasta lor experienţă naţională şi, mai ales, internaţională în domeniul promovării acestui meşteşug multimilenar – olăritul!